Autójavítás
Autóalkatrész
Gumiszerelés
Autóklíma

Olajcsere

A karbantartás fontos része az időszakos olajcsere
A motorolaj feladata, hogy elválassza az egymással fémesen súrlódó motoralkatrészeket és ezáltal csökkenti a súrlódási veszteséget és a kopást. Lényeges szerepet játszik a motorban keletkező hő elvezetésében és az alkatrészek tisztántartásá-
ban.

Miért kell olajat cserélni?
A motorolaj szerves vegyületekből áll, amely az idő és terhelés hatására megváltozik. Az olaj "elfáradása" nem más, mint a használat közben elkövetkező fizikai és kémiai állapotváltozások folyamata. A gyakorlatban az olajcsere periódus nemcsak a motorolaj minőségétől, hanem a kenési rendszertől és a jármű üzemeltetési körülményétől is függ.

Olajszűrő csere
A szakszerű olajcsere nem képzelhető el az olajszűrő kicseré-
lése nélkül. Ha erre nem kerül sor, a friss, nagy tisztítóhatású motorolaj a kopásfémekkel, szilárd szennyeződésekkel telített régi olajszűrőből kimossa a korábban belekerült szennyeződé-
seket, amelyek ezután az olajáramba jutva újból eljutnak az egyes kenési helyekre, ahol kopási folyamatokat előidéznek elő, továbbá felgyorsítják a motorolaj öregedését.
A levegőszűrő élettartama elsősorban attól függ, hogy mennyi szennyeződés kerül rá. Általában városi közlekedésnél 20.000 km-enkénti csere ajánlott. Mindegy, hogy a megtett kilómétereket vagy az eltelt időt vesszük figyelembe, a szűrőt ajánlatos azelőtt kicserélni, hogy az nagy mértékben meggátolná a levegő átáramlását. Idővel minden szűrő eléri azt az állapotot, amikor már nagy mértékben akadályozzák a levegő átjutását. A benzinfogyasztás, a gépkocsi általános teljesítménye egyre romlanak, amíg új szűrő nem kerül a gépjárműbe. A szűrőt úgy vizsgáljuk meg, hogy kivesszük és a napfény felé tarjuk. Szabad szemmel láthatjuk, ha a szűrő túlságosan koszos és ideje kicserélni. Az olajszűrőket tanácsos minden egyes olajcsere alkalmával kicserélni, s mivel az olaj a motor élettartamának egyik legfontosabb tényezője, így az olajszűrő minimális költségével nem érdemes spórolni.
Paskál Szervíz.
1141 Budapest Miskolci u. 63..  |  info@paskalszerviz.hu
Telefon: (06-1) 422-1123, (06-20) 422-2120